Hur fungerar ett test med färganalys?
På marknaden idag finns det ett antal olika metoder som används vid färganalys för att göra ett test av vilka färger som framhäver en persons bästa drag. Detta kan kan ha som konsekvens att du får olika resultat beroende på vilken analytiker du besöker. Som kund är det därför bra att förstå vilken metod som används. Vid en personlig färganalys hos Tint använder jag mig av CMBs färgton-metod (tonal-system). Vad är då det? Läs mer nedan.
Färgton-metoden
Det färgsystem som oftast används för att genomföra ett färganalystest och faktiskt även av många konstnärer är Munsells. Albert Munsell var en amerikansk konstnär och en av de första att organisera in färger i ett system baserat på deras visuella karaktär. Anledningen att hans färgsystem anses lämpligt att använda vid färganalys är dels att systemet fungerar bra för att beskriva en människans färger och dels att de färger som hamnar mitt emot varandra i färgcirkeln ger tydliga kontraster. Systemet är uppbyggt kring 3 dimensioner: Valör (hur ljus eller mörk är färgen?), Kulör (t.ex hur gul eller blå är färgen?) och Mättnad (hur klar eller dämpad är färgen?).
Beroende på en färgs karakaktär samt samspelet med omgivande färgers karaktärer så kan ögat uppfatta harmoni eller disharmoni. På samma sätt kan kläderna du bär vara i färgharmoni eller disharmoni med dina egna färger och alltså framhäva dig eller motverka dig. För att illustrera färgers effekt på varandra finns i bilden närmast 2 stycken små gråa rutor med exakt samma grå nyans. Beroende på vilken omgivande färg vi placerar den gråa rutan i så uppfattar ögat den grå nyansen olika. Kan du se skillnaden?
Färgkaraktärer
I en färganalys testar vi, baserat på färgerna i och närmast ditt ansikte d.v.s. hår, hy och ögon, vilken som är din dominanta färgkaraktär, som alltså indikerar hur känsliga dina egna drag är inom de tre ovan nämnda dimensionerna. Det finns 6 stycken olika dominanta färgkaraktärer; Ljus/Light, Djup/Deep, Varm/Warm, Kall/Cool, Klar/Clear och Mjuk/Soft. I en fullång analys testar vi därefter även din sekundära- och tertiära- färgkarkatär för att komma fram till vilken av våra 24 möjliga paletter som harmoniserar och balanserar bäst med dina egna färger och kommer att framhäva dig på ett smickrande sätt. Jag själv är t.ex. en Soft-Warm-Light.
Inom färgton-systemet ser vi till helheten i dina drag och analyserar hur du ser ut nu i denna stund. Ens palett kan ändras över tid t.ex. när vi åldras och förlorar delar av våra färgpigment i ansikte och hår.
Frågor & Svar - Färganalys
Vad är skillnaden mellan en färgton- och en säsongs-analys?
Den främsta skillnaden är att vi inte använder säsongs-namnen för att beskriva en karaktär eller palett. I övrigt är även de flesta säsongs-analyserna med 12 säsonger baserade på Munsells-färglära vilket gör det troligt att du kommer att få ett liknande resultat inom en färgtons-analys som en säsongs-analys även om de inte alltid är exakt översättningsbara. Inom säsongs-analys finns olika inriktningar så det är svårt att ge en helt generell beskrivning men inom många inriktningar läggs större vikt vid om hudtonen är varm eller kall medan inom färgton-metoden kan detta ges olika mycket vikt beroende på om det är din dominanta, sekundära eller tertiära-karaktär. En färgton-analys kan därför vara ett fördelaktigt val för de med mer neutral hudton.
Behöver jag en certifierad färganalytiker eller kan jag göra en analys själv?
Det är inte hjärnkirurgi det här med färganalys och effekten som olika färger ger genom att bära dem närmast ansiktet är synligt för i stort sätt ALLA, hur skulle det annars funka. Det kan däremot vara lättare att sätta fingret på vad exakt man ser med ett tränat färgöga. Det går att göra en analys själv men det som kan vara en utmaning i genomförandet är:
- Hitta en pålitlig instruktion. Det finns sååå mkt information om färganalys på nätet, en del är riktigt bra, annat är rent av felaktigt. Så för att sålla agnarna från vetet krävs en hel del egen efterforskning som du slipper om du besöker en analytiker som redan gjort all kunskapsgenomgång. Men om du känner att du orkar och har ett stort intresse kan du absolut klara det själv. Den metod jag i så fall rekommenderar är att drapera digsjälv med tyger i olika färger du har hemma (kläder, handdukar, påslakan m.m.) och se vilken effekt de har på ditt ansikte. Det hjälper ofta att ta selfies så du kan jämföra färgerna med varandra och glöm inte vara osminkad, oBUSad och sitta i indirekt dagsljus för bästa resultat 😉.
- Bortse från vår relation till färgerna. När man ska utvärdera sig själv med en färg kan det ibland vara svårt att bortse från att man i många fall har redan har en åsikt om färgerna. Vissa färger älskar man och då vill man gärna se att man passar i dem med andra färger är det precis tvärt om. Det kan därför vara skönt att gå till en analytiker som kan hjälpa dig med en objektiv analys så att du kan bortse från ditt bagage av t.ex. "min mamma har sagt att i min familj passar vi inte i gult" och "jag älskar allt som är barbierosa".
Vem kan ha nytta av att göra en färganalys?
En färganlys är ett verktyg för att underlätta att välja kläder att ha på dig i din vardag, förenkla val av plagg vid shopping och på så sätt även spara både pengar och miljö. De allra flesta kan alltså hitta fördelar av en färganalys.
- Kanske är du en person som skulle vilja inkludera mer färg i dina outfits men din garderob består idag mest av svart för att det är ju ändå så enkelt. Färganalys kan hjälpa att hitta vilka färger som skulle kunna vara ett bra alternativ för dig för att våga släppa in lite mer färg i din garderob.
- Kanske är du en person som gillar att se naturlig ut med minimalt med smink men ibland känner dig så väldigt blek och grå. Färganalys kan hjälpa dig att förstå vilka nyanser som bäst framhäver din naturliga skönhet.
- Kanske trivs du super i vissa färger och vill förstå varför. Färganalys kan hjälpa dig att förstå varför man graviterar mot vissa färger och ofta upptäcker man även nya färger att förälska sig i.
- Kanske är du bara helt förvirrad vad gäller färg på kläder. En färganalys är en grundlig genomgång där man får lära sig teorin VARFÖR man passar bättre i vissa färger, vi går igenom vilka färger som är ett bra val för dig samt hur man kan kombinera dem. Målet är att när man går från sin genomförda färganalys ska man ha massor med verktyg för att känna sig inspirerad att självsäkert fortsätta denna färgresa på egen hand.
Finns det någon forskning och vetenskap bakom färganalys?
Här bli svaret nja. Det finns massor av forskning inom färgteori-området gällande färgsystem, färgers inverkan på varandra och sin omgivning samt färgers psykologiska påverkan. Om man vill få en grundläggande förståelse för färgteori kan jag rekommendera böckerna Färglära av Eva Ansell och Att välja färg: kunskapsguide för praktiker inom färgsättning och design av Berit Bergström. Däremot finns det obefintligt med forskning på området färganalys i den aspekten att vi förstår hur andra uppfattar oss då vi bär kläder i våra bästa färger. Att det däremot används överallt omkring oss är uppenbart när man blir medveten om hur allt hänger ihop. Börjar man spana kommer man att börja se att färgteori är frekvent förekommande i allt ifrån klädval i serier och filmer till power suits på politiker.
Kommer jag få höra att jag inte får bära svart?
Svart är en väldigt skarp färg och det är sant att vissa färgkaraktärer passar bättre i svart än andra. MEN det finns inga regler eller måsten utan du kommer förhoppningsvis även efter din analys att bära plagg du känner dig fin i. Hela syftet med en färganalys är att lyfta din självkänsla och ge dig hjälpmedel som gör det lättare att välja färger som balanserar och harmoniserar med dig och på så sätt framhäver dina drag på ett fördelaktigt sätt. Visar sig ditt resultat inte innehålla svart men om du säger att detta är en viktig färg i din garderob kommer du få med dig tips och tricks hur man kan tänka när man vill bära färger utanför sin palett.
Nyfiken på att veta mer om vem det är som utför färganalysen? Läs mer om mig här